Asbestinventaris

Alles wat je moet weten voor een asbestinventarisatie van jouw woning

De asbestinventaris

Vanaf november 2022 is het verplicht om een asbestinventaris te laten opstellen bij verkoop van een woning gebouwd vóór 2001 . Zo wil de Vlaamse overheid een versnelde afbouw van risicovolle asbesthoudende materialen in gang zetten. Tegen 2031 moet iedere woning een asbestinventaris hebben.

Momenteel zijn er nog geen asbestinventarisdeskundigen en zijn er veel mensen cursussen (waaronder mijzelf) aan het volgen zodat we vanaf november de juiste attesten kunnen maken.

Meer info binnenkort beschikbaar

Wat is een asbestinventaris?

De asbestinventaris is een lijst van de asbesthoudende materialen die zich in een gebouw bevinden. Indien de aanwezigheid van asbest in sommige materialen niet met zekerheid kan worden vastgesteld, wordt er een risico-inschatting gemaakt.

Dit verslag wordt opgemaakt na inspectie van het gebouw. hierin wordt er advies gegeven over hoe je het asbest veilig kan beheren of verwijderen.

Twee soorten asbestinventarissen 

Er zijn twee soorten asbestinventarissen: een destructieve en een niet-destructieve asbestinventaris.
Als een gebouw gerenoveerd of gesloopt gaat worden, dient er een Een destructieve asbestinventaris opgesteld te worden. Hierin worden alle asbesthoudende materialen opgesomd die in het gebouw aanwezig zijn:

  • rechtstreeks waarneembare materialen;
  • ingesloten materialen die tijdens de werken of het slopen bloot komen te liggen.

Bij een destructieve asbestinventaris zal men tijdens de werken niet voor verrassingen komen te staan en kan er veilig gewerkt worden.


Als je een gebouw verkoopt, heb je enkel een niet-destructieve-asbestinventaris nodig. Deze inventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Aangezien deze materialen rechtstreeks waarneembaar zijn, hoeft er tijdens deze inspectie  niets beschadigd te worden om ingesloten asbest op te sporen. Enkel bij verdachte materialen moet er soms een kleine beschadiging worden aangebracht. Soms is er een staalname nodig omdat enkel een laboanalyse met zekerheid kan bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. 

Hoe wordt een asbestinventaris opgemaakt?

Een asbestinventaris wordt opgesteld door een asbestdeskundige en afgeleverd door het OVAM. Dit attest kan enkel en alleen worden opgemaakt na een inspectie. 

Het verloop van een inspectie:

  • Op voorhand wordt alle technische informatie verzameld a.d.h.v. de plannen, de opbouw en de historiek van het gebouw.
  • Een deskundige inspecteert ter plaatse het volledige gebouw

De oplijsting van asbesthoudende materialen gebeurt op basis van voorkennis, expertise, observaties, staalnames en labo-analyses. Alle informatie wordt uiteindelijk gebundeld in een asbestinventaris.

Laat jouw asbestinventaris opstellen!

Heeft jouw woning een asbestinventaris nodig, neem even contact op of vraag een offerte aan.