EnergiePrestatieCertificaat

Alles wat je moet weten over de opmetingen van jouw EPC

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Als je je woning wenst te verkopen of te verhuren, dien je een energieprestatiecertificaat te laten opstellen. Als energiedeskundige type A ben ik erkend door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en kan ik voor jou het wettelijk verplichte EPC opstellen. 

Het energieprestatiecertificaat geeft een score aan jouw woning. Hoe beter deze score, hoe energie-zuiniger de woning is. Dit is goed voor het milieu en de portemonnee. In het verslag staan er enkele aanbevelingen opgesomd met welke ingrepen je je woning energiezuiniger kan maken. 

Wil je een EPC laten opstellen, vraag hier je offerte aan. 

Hieronder vind je alvast een antwoord op enkele veel gestelde vragen. 

Wat moet aanwezig zijn op het moment van de opmeting?


  • Alle mogelijke bouwplannen
  • Eventuele technische fiches van de installaties
  • Foto's van de nieuwbouw- of renovatiewerken 
  • Facturen van isolatie, ramen, PV-installatie, ... 
  • De goedgekeurde bouwvergunning
  • Andere documenten die interessant zijn voor het EPC
  • Iedere ruimte moet bereikbaar zijn, ook de zolder en de kelder. (open de luiken en voorzie indien nodig een trapladdertje)
  • Stooklokaal moet toegankelijk zijn tijdens de opmeting
  • Als er op bepaalde plaatsen isolatie kan worden vastgesteld, zorg ervoor dat dit zichtbaar is zodat de inspectie vlot kan verlopen

Ook voor gebouwen die niet residentieel zijn moet er een EPC worden opgesteld, alsook voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Klik hieronder voor meer info.

Algemene info

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning of gebouw(eenheid) is.

In jouw EPC vind je informatie over hoe goed het gebouw geïsoleerd is en welk type beglazing aanwezig is. Je vindt ook terug hoe energiezuinig je verwarmings- en sanitair warmwaterinstallatie is. 

Kortom met dit certificaat kun je als eigenaar, potentiële koper of huurder beter inschatten wat de stookkosten van deze woning kunnen zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Daarnaast kun je je stookkosten ook beperken door energetische ingrepen te nemen, zoals te plaatsen isolatie of een warmtepomp. Vlaanderen stimuleert dit met bepaalde subsidies. 

De opmeting 

Om een EPC op te stellen moet de woning worden opgemeten en geïnspecteerd. Gemiddeld genomen duurt deze opmeting een uur. Als er bouwplannen zijn, gaat de opmeting vlotter.

Eerst ga ik na welke ruimtes tot het beschermd volume horen. Meestal mag de kelder, garage of zolder weggelaten worden. Dan meet ik de woning, vensters en deuren op en kijk ik welke isolatie er in de woning aanwezig is. Daarna bekijk ik welke installaties in de woning geïnstalleerd zijn, zoals de verwarming, koeling, ventilatie, boiler met eventuele zonnecollectoren, PV-panelen of een haard.

Met al deze informatie kan ik dan thuis aan de slag. Aan de hand van de opmetingen en bouwplannen teken ik de woning, hieruit haal ik de oppervlaktes en bereken het volume van de woning. 

Daarna geef ik alle technische informatie over isolatie en installaties in de EPC-software in. Daaruit wordt een verslag gegenereerd dat je even later in je mailbox ziet verschijnen.

energiesparen.be
energiesparen.be

Wat vertelt dit EPC je? 

Op de EPC vind je een energiescore met een bijhorend label, dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Een goed label is immers uitstekende reclame voor jouw woning die te koop of te huur staat.

Tegen 2050 wilt Vlaanderen dat iedere woning of appartement energiezuinig is. Dit komt erop neer dat je woning moet voldoen aan dezelfde eisen als een nieuwbouwwoning van 2017, wat vergelijkbaar is met een energielabel A of A+. 

Voor een aantal woningen zal een kleine of een grondige renovatie nodig zijn. Het EPC geeft een duidelijke lijst met aanbevelingen weer hoe je de woning energiezuiniger kan maken. Hierbij wordt er ook een stappenplan en kostenraming weergegeven. (Opgelet: deze lijst is automatische gegenereerd. Laat je best bijstaan door een deskundige vooraleer je ingrepen doet.) 

Laat jouw EPC opstellen!

Heeft jouw woning een energieprestatiecertificaat nodig, neem even contact op of vraag een offerte aan.