Keuring privé waterafvoer

Alles wat je moet weten voor de keuring van jouw riolering.

De rioolkeuring

De aanleg van de riolering van je woning dien je op een juiste manier uit te voeren en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Informeer je goed voor je begint met de werken aan de riolering zodat alles juist wordt aangelegd en nadien extra kosten worden vermeden. 

Voordat ik kom keuren, zal ik enkele documenten opvragen om de keuring voor te bereiden en om er zeker van te zijn dat ik de installatie kan keuren. Als alle documenten in orde zijn, maken we een afspraak om de keuring te komen uitvoeren.

Wens je een keuring te laten uitvoeren, vraag hier je offerte aan.

Hieronder vind je alvast een antwoord op enkele veel gestelde vragen.  

Wat moet aanwezig zijn op het moment van de keuring?

  • Rioleringsplan zoals de riolering in de praktijk gelegd is
  • De goedgekeurde bouwvergunning en omgevingsvergunning
  • Het goedgekeurde bouwplan
  • Foto's waarop de rioleringsonderdelen en de aansluitingen zichtbaar zijn
  • Pomp voor hergebruik regenwater met aansluiting op aftapkranen
  • Alle putten en deksels dienen bereikbaar te zijn en gemakkelijk te openen
  • Facturen van de toegepaste materialen: regenwaterput, infiltratievoorziening & rioleringsbuizen

Waarom regenwater scheiden van het afvalwater?

Als het regent en er is een nog geen gescheiden rioolstelsel aanwezig, dan gaat het zuivere regenwater samen met het vuil water rechtstreeks naar de waterzuiveringsinstallatie. Hierdoor gaat de optimale werking van de waterzuiveringsinstallatie achteruit omdat er te veel zuiver water gemengd met vuil water toe komt. De waterzuiveringsinstallaties hebben maar een beperkte capaciteit waardoor bij hevige regenval het vuilwater dan rechtstreeks in de beken er rivieren wordt overgestort. Dit willen we natuurlijk absoluut vermijden.

Oplossing:

We gaan het regenwater scheiden van het vuilwater. Op deze manier kan het regenwater rechtstreeks naar de bodem of de rivieren gaan en werken de zuiveringsinstallaties optimaal. 

Is een regenwaterput en infiltratieput nodig?

In Vlaanderen is er een enorm grote oppervlakte bebouwd of verhard, denk maar aan de mooie beklinkerde opritten en terrassen of de grote daken van onze huizen. Het regenwater wat hier op valt, kan helaas niet in de bodem indringen maar wordt meestal rechtstreeks afgeleid naar de riolering. 

Door de droge zomers stijgt het verbruik van water. Ook het grondwaterpeil blijft de laatste jaren steeds verder zakken. Hierdoor ontstaat er steeds meer waterschaarste. Daarom is het gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) hemelwater in het leven geroepen. Deze verordening geeft aan hoe we het regenwater dienen af te voeren waarbij we steeds dienen te proberen het regenwater zoveel mogelijk te hergebruiken of infiltreren. 

In volgorde van prioriteit

  1. Opslaan: Het regenwater opslaan in een regenwaterput voor hergebruik, voor bijvoorbeeld het toilet, wasmachine of de tuin.
  2. Infiltreren: De overloop van de regenwaterput is rechtstreeks aangesloten op de infiltratieput, deze put dient om het water rustig te laten infiltreren in de bodem.
  3. Bufferen (niet voor particulieren): Bij hevige regenval is er een enorm grote hoeveelheid aan water die plots moet worden afgevoerd. De buffervoorziening zorgt ervoor dat het regenwater langzaam kan wegstromen in de riolering 
  4. Lozen in het RWA-putje: Het overige regenwater lozen op de regenwaterafvoerleiding (RWA)
  5. Lozen op de openbare riolering: Als de vorige 4 stappen niet mogelijk zijn mag de overloop op de openbare riolering aangesloten worden.

Wanneer is een rioolkeuring nodig?

  • Op het moment dat in jouw straat een gescheiden riolering wordt aangelegd, ben je verplicht een scheiding tussen regenwater en afvalwater te voorzien. Bij gesloten bebouwing zijn er uitzonderingen voor het scheiden van water afkomstig van de achterzijde van het gebouw. 
  • Voor nieuwe gebouwen of bij grondige verbouwingen is een volledige scheiding van het afvalwater en het regenwater steeds verplicht, alsook het plaatsen van een regenwaterput. Ook dient in de meeste gevallen een infiltratievoorziening geplaatst te worden.
  • Plaatsen van een individuele-behandeling-installatie (IBA)
  • Bijkomende nieuwe aansluiting op het openbaar domein

Wat wordt er gekeurd?

  • Er wordt altijd de volledige scheiding van afvalwater en regenwater gecontroleerd, op enkele uitzonderingen bij afkoppelingsprojecten na.         
  • Bij nieuwbouw / herbouw wordt er gecontroleerd of de regenwaterput aanwezig is en correct is aangesloten. Verder wordt er ook nagegaan of er hergebruik is van het regenwater.                                                                            
  • Indien van toepassing wordt er ook nagegaan of de juiste  infiltratievoorzieningen en of buffervoorzieningen aanwezig zijn.                  
  • Ook de septische put of individuele-behandeling-installatie (IBA) worden tijdens de keuring gecontroleerd

Wat er in jouw situatie moet voorzien worden, vind je terug in de omgevingsvergunning of op Vlario.be 

Vraag je rioolkeuring aan!

Neem tijdig contact met mij op, zo kan je de juiste bewijsmaterialen verzamelen en kan ik de keuring voorbereiden. 

Bij een correcte rioolinstallatie krijg je een conformiteitsattest. Indien dit niet het geval is zal een non-conformiteitsattest worden afgeleverd met vermelding van de opmerkingen en de vastgestelde gebreken. Bij een afkeur krijg je de juiste adviezen om alles correct te kunnen aansluiten. Na het in orde brengen van deze opmerkingen dient een herkeuring uitgevoerd te worden. 

 Vraag een offerte aan voor het uitvoeren van de keuring.